Zorgeloos op vakantie met je elektrische auto: 9 tips

Vrouw leest een boek tijdesn het laden van haar electrische auto

Elektrische auto's kunnen steeds verder rijden. Ze worden populairder voor lange ritten. Hoe zit dat als je op vakantie wilt? Met een beetje planning en de juiste tips ga je ontspannen op reis. Lees hieronder 9 tips die je helpen om zonder zorgen op pad te gaan.  

 

Tip 1: Plan je route en laadstations

We beginnen met het belangrijkste: de voorbereiding. Check waar je kunt laden en stippel een handige route uit. Tango electric helpt je bij het vinden van ieder laadpunt én laat je zien wat het tarief is, of deze vrij is en of je er met je Tango electric kaart kunt laden. Dat is pas makkelijk op weg gaan.

Je vindt ook ieder laadpunt in Europa op de website van de Europese Commissie. Met de routeplanner van ANWB markeer je makkelijk de laadstations op je route.

 

Tip 2: Check de laadvoorziening op je bestemming

Zijn er laadpalen bij je accommodatie? Dat is belangrijk om te checken. In het hoogseizoen kan het wel eens druk zijn bij de laadpalen, dus reserveren is helaas niet altijd mogelijk. 

 

Tip 3: Vermijd drukke momenten

Spitsuren, het begin van de vakantie, zwarte zaterdag ... dit zijn momenten waarop het heel druk kan zijn bij de laadstations. Probeer je reis om deze piekmomenten heen te plannen. Zo vermijd je lange wachttijden en laad je efficiënter. Wist je dat je in de Tango App alle vrije laadpunten inclusief het type aansluiting in Europa kunt vinden?

 

Tip 4: Vertrek volledig opgeladen

Volledig opgeladen vertrekken? Klinkt misschien logisch. Toch kan het in alle hectiek voorafgaand aan de vakantie vergeten worden. Laad je auto 100% op en start met een maximale actieradius. Zo kun je het eerste stuk meters maken en kom je ook zelf opgeladen aan op je vakantie.

 

Tip 5: Neem een noodkabel mee

Het kan zeker geen kwaad om een 230V-laadkabel mee te nemen. Gewoon voor het geval dat je zonder stroom komt te zitten. Zo laad je tóch – wel heel langzaam – op aan een normaal stopcontact.

 

Tip 6: Ga voor gratis energie

Ga voor gratis energie: rem regeneratief. Zo win je energie tijdens het remmen, waardoor je batterij oplaadt. Zet je auto dus op de hoogste regeneratiestand of activeer de one pedal drive of B-stand (brake). Daarbij gebruik je alleen je gaspedaal: duwen is gas geven, loslaten is remmen. Laat die gratis energie maar binnenstromen!

 

Tip 7: Rij niet te snel

Even voor de duidelijkheid: te snel rijden mag sowieso niet. Rijd je minder snel dan aangegeven, dan kun je je actieradius verlengen. Rijdt bijvoorbeeld 100 km/u waar je 120 km/u mag. De VAB testte het met twee identieke auto's die naar Frankrijk reden: eentje aan de maximumsnelheid, de andere aan 100 km/u. Wat blijkt? De auto die 100 km/u reed kwam 10 minuten eerder aan. Hoe dat komt? Hij moest maar vier keer laden, en de auto die 120 km/u reed had zes laadbeurten nodig.

 

Tip 8: Laad niet te laat

Wacht niet tot je batterij bijna leeg is om te laden. Probeer bij te laden als je nog 15 tot 20% batterij hebt. Zo voorkom je lege batterijen en dus stress onderweg. Wil je optimaal gebruikmaken van je snellaadfunctie? Tank dan 15 tot 80%. De meeste elektrische voertuigen laden namelijk van 10 tot 80% in zo’n 30 tot 45 minuten. Klinkt dit lang? Gebruik de pauze om je benen te strekken, iets te eten of te drinken, of om naar het toilet te gaan. 

 

 Tip 9: Voorzie meerdere betaalmogelijkheden

Met je Tango electric kaart laad je bij 99% van de laders in de Benelux en bij 400.000 laders in Europa. Via de app zie je welke stations de kaart accepteren. Kom je onderweg toch een lader tegen die de electric kaart niet aanvaardt? Dan kun je gewoon betalen met je bankpas of creditcard.