Wat te doen als je de verkeerde brandstof tankt

Tanken-Tango

Wij hebben onze pompen zo uitgerust dat het nagenoeg onmogelijk is om de verkeerde brandstof te tanken. Door middel van de productaanduiding op de tankpistolen, maar ook doordat je op de betaalterminal eerst moet aangeven welke brandstof je wilt tanken. Daarnaast past het tankpistool van diesel niet in de tankopening van een benzine-auto. Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen gebeurt het helaas toch nog wel eens dat de verkeerde brandstof de auto in gaat. Wat doe je dan?

Wat gebeurt er als er verkeerde brandstof in je motor komt?

Diesel heeft een smerende werking, in tegenstelling tot benzine. Zonder die ‘smerende’ werking ontstaat er schade aan je brandstofsysteem als je auto op diesel rijdt. Je kunt beter ook geen diesel in een benzine-auto doen. Doordat er veel meer olie in diesel zit wordt je motor vuil. De diesel ontbrand ook pas bij veel hogere temperaturen, waardoor je motor niet lekker zal lopen.

Niet starten

Heb je het op tijd door? Voorkom dat de verkeerd getankte benzine door je motor wordt gepompt en start de auto dus niet. Heb je wel gereden, dan is de kans op schade helaas erg groot. Rijdt dan niet verder, maar bel je dealer of pechhulpdienst om te vragen wat je moet doen.

Leegpompen

Meestal moet je je tank leeg laten pompen en je motor laten reinigen. Als je benzine in een diesel auto hebt gedaan, zul je zeker je auto moeten laten nakijken. De meeste pechhulpdiensten vragen voor het leegpompen een extra ‘eigen risico’ bedrag voor, die je kunt vinden in de voorwaarden van je polis.

Hoewel we het verkeerd tanken zo moeilijk mogelijk maken, is het toch ook een kwestie van goed op blijven letten, een moment van onoplettendheid kan duur uitpakken.