Nieuwe app Tango leidt naar vrije parkeerplaats

Den Haag, donderdag 17 september 2020 - Het vinden van een parkeerplaats kan een flinke uitdaging zijn. Zeker in steden zijn automobilisten vaak veel te lang op zoek naar een vrije plek, met stress, tijdsverlies en luchtvervuiling als gevolg. Bovendien zal de parkeerdruk verder toenemen doordat bij nieuwbouw steeds minder parkeerplaatsen worden voorzien. Tango, dat zich steeds meer richt op het bieden van mobiliteitsoplossingen, lanceert op 18 september samen met de gemeente Haarlemmermeer en Spotten een pilot waarbij een parkeerapp in real-time vrije parkeerplaatsen op straatniveau toont. De komende 6 maanden kunnen automobilisten die wonen en/of werken in Hoofddorp of de stad bezoeken de app gratis testen en feedback doorgeven. Samen met gebruikers wil Tango zo diensten die gericht zijn op de toekomst van mobiliteit doorontwikkelen.

Bekijk hier de registratie van het lanceringsmoment van de Tango parking finder app in Hoofddorp in samenwerking met Gemeente Haarlemmermeer en Spotten.

Algoritme geeft parkeerkans weer

Edwin van Walsum, Mobility Strategy Coordinator bij Tango: “De Tango parking finder gebruikt een zeer krachtig algoritme dat historische en actuele parkeergegevens op basis van allerlei beschikbare data van partners - zoals autofabrikanten, navigatiesystemen, telecomproviders en parkeersensoren - vertaalt naar de exacte delen van een straat waar de kans op het vinden van een vrije parkeerplaats het grootst is.”

Automobilisten navigeren dus niet naar een adres, maar naar een vrije parkeerplaats in de buurt van die bestemming. Ook worden automobilisten via de app geïnformeerd over de gemiddelde zoektijd, parkeertarieven en eventuele restricties. “Zo weet je exact hoeveel tijd je moet incalculeren om te parkeren en waar je verder rekening mee moet houden. En zo hopen we heel wat parkeerstress te voorkomen”, aldus Van Walsum. Ook het terugvinden van de auto is geen probleem meer, de applicatie onthoudt waar de auto werd geparkeerd.

Pilot in Haarlemmermeer

Marja Ruigrok, wethouder gemeente Haarlemmermeer: “Als wethouder Verkeer en Vervoer vind ik het erg belangrijk om in te zetten op slimme innovatie. Hiervoor moet je experimenteren en heb je pilots als deze nodig. De app zorgt voor een goede verdeling van het autoverkeer en voorkomt dat automobilisten tijdens een drukkere periode onnodig rondjes rijden.”

De app werd ontwikkeld in partnerschap met internationale technologiespeler ParkNav en is voor deze pilot aangepast door Spotten, een samenwerking tussen Dura Vermeer en T-Systems. Deze innovatieve startup biedt unieke parkeerdiensten aan door IoT-technologie en andere databronnen op een zeer slimmer manier in te zetten. Mart Teulings, Operationeel manager van Spotten: “Onze ambitie is het uitbannen van zoekverkeer naar vrije parkeerplaatsen, in de stad op het werk of onderweg. Deze ambitie is ontstaan uit een overtuiging dat parkeren beter en slimmer kan. Dit laten we dan ook graag zien in Haarlemmermeer. Dit doen we door Internet of Things-technologie op een slimme manier in te zetten en het algoritme achter de app voeden met relevante informatie. “

Toekomst mobiliteit

Met deze app zet Tango vol in op het aanbieden van brede mobiliteitsdiensten die passen bij de toekomst. “Veel mensen kennen Tango van de onbemande tankstations, maar wij willen onze klanten veel meer bieden dan alleen maar brandstof. We zijn volop in transitie naar een bredere mobiliteitsspeler met allerlei diensten die onze klanten meer comfort bieden en mobiliteit gemakkelijker en duurzamer maken,” benadrukt Van Walsum. Vorig jaar investeerde Tango in deelautobedrijf SnappCar en onlangs kondigde het bedrijf aan de komende jaren vol in te zetten op uitbreiding van het laadnetwerk voor elektrische voertuigen.   

De app is momenteel voor Android-gebruikers gratis te downloaden in de Google Play Store.

Lees voor meer informatie over deze app verder op de website

====================

EINDE PERSBERICHT

Perscontact: Jody Koehler  -  PR bureau Coopr  -  Email: [email protected]   -  Tel: 06 116 026 15

Over Tango 
Tango is de oprichter van het marktsegment ‘onbemand tanken’ in Nederland en heeft sinds de opening van haar eerste onbemande tankstation in 2000 in Nijmegen gewerkt aan het realiseren van haar landelijk netwerk van momenteel 196 tankstations. Daarnaast is Tango het eerste merk dat onbemande tankstations op belangrijke snelwegen opende. Gemak, snelheid en prijs staan bij Tango centraal. Slim tanken is door Tango’s onbemande stations een begrip geworden, maar vandaag de dag is slim op je bestemming komen waar Tango zich op richt. Met supersnelle laadpalen met Tango electric, een app om ze te vinden, een autoverzekering waar je alleen betaalt voor gereden kilometers en samen met SnappCar het aantrekkelijk maken van carsharing. Het is de ambitie van Tango om zich in de toekomst verder te ontwikkelen tot een brede mobiliteitsgerichte dienstverlener. 

Over de gemeente Haarlemmermeer
In Haarlemmermeer is het uniek wonen en werken in een bijzonder landschap. De polder wordt gekenmerkt door gemaal Cruquius, de Stelling van Amsterdam, de bruggen van Calatrava en luchthaven Schiphol. Haarlemmermeer is een opvallend onderdeel van de Metropoolregio. Het is centraal, bedrijvig, vernieuwend en verbindend. Haarlemmermeer is het dynamische hart van de Randstad.

Over Spotten
Spotten is in 2018 opgericht en is ontstaan uit een samenwerking tussen bouwbedrijf Dura Vermeer en ICT-dienstverlener T-Systems. Spotten richt zich op het oplossen van parkeerproblemen door een mix van data, software en hardware dat communiceert via het NB-IoT netwerk. Hiermee helpen wij alle partijen met parkeeruitdagingen; overheidsinstanties en bedrijven. Onder onze klanten zitten de gemeentes van Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Enschede en diverse vastgoed-gerelateerde klanten.