Banden oppompen - banner

Banden oppompen

Het banden oppompen van je auto is erg belangrijk. Je autobanden verliezen namelijk dagelijks een hoop lucht en daarom is het een verstandige keuze om regelmatig je bandenspanning te controleren en als het nodig is ze op te pompen. Waarom dit zo belangrijk is voor de kwaliteit van je autobanden, hoe je tegelijkertijd geld bespaart en wat je kan doen om de goede kwaliteit van je autobanden te behouden? Tango deelt een aantal handige tips!

Banden oppompen - man auto

Wanneer banden oppompen auto?

Hoe vaak pomp jij je autobanden op? Het is goed om te weten dat je elke 2 maanden je autobanden moet oppompen. Het is een kleine moeite, maar zorgt ervoor dat je veel veiliger en zuiniger de weg op gaat. Je banden lopen dagelijks een beetje leeg en daarom is het van belang om er tijdig extra lucht bij te doen. Wist je dat als je dit trouw doet, je wel zo’n 60 euro per jaar kan besparen?! Wanneer je dit maandelijks bijhoudt kan je besparing wel oplopen tot 75 euro per jaar. Doe je dit minder vaak, dan ben je niet de enige.

Namelijk 6 van de 10 automobilisten rijdt met te zachte banden zonder dit door te hebben. Ook als je banden 20% te zacht zijn, verkort dit de levensduur van je banden met een kwart! In plaats van 80.000 kun je dan nog maar 60.000 kilometer rijden met een setje banden. Hartstikke zonde nu je weet dat ze hier je hier toch wat geld mee kan besparen. Met harde banden rijd je veiliger, goedkoper én milieuvriendelijker. Hoe vaak en wanneer je je banden daadwerkelijk moet oppompen vind je in het instructieboekje van je auto. Dit kan namelijk weer per model en merk verschillen. Door 1 á 2 maanden aan te houden weet je in ieder geval zeker dat je goed zit. 

Hoe banden oppompen?

Nu je weet dat je in ieder geval eens per 2 maanden je banden moet oppompen om veilig, zuinig én milieubewust op we gaan te gaan, is het goed om te weten hoe je dit dan doet. Je banden oppompen is een kleine moeite en kan vaak binnen een aantal minuten al geregeld zijn. Toch is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Hieronder delen we een aantal stappen die je het beste kunt doorlopen voor optimale bandenspanning

  1. Controleer de juiste spanning: Deze vind je in het instructieboekje van je auto. Vaak kun je in de binnenkant van je deurstijl of in het brandstofklepje al deze info vinden. Check even dubbel welk model auto je hebt als er meerdere bandenmaten staan vermeld.
  2. Check de temperatuur van je banden: Je kunt je banden namelijk het beste oppompen als deze koud zijn. Door de warmte zet lucht namelijk uit en zal er meer lucht in je banden zitten. Heb je bijvoorbeeld meer dan 5 kilometer of 15 minuten gereden. Dan kun je het beste 0,3 bar optellen op bij de adviesspanning van het boekje.
  3. Controleer welke banden je rijdt:  Auto’s rijden op winter- en zomerbanden. Wanneer je op winterbanden rijdt, hebben de banden meer lucht nodig. Tip: tel nog 0,2 bar op bij de adviesspanning om zo verstandig mogelijk met je banden te rijden.
  4. Pomp je reservewiel op: Oja, die heb je ook nog! Pomp je reservewiel stevig op, het liefst 0,5 bar extra, zodat je deze meteen kunt gebruiken als je hem nodig hebt. Net als de banden waar je op rijdt, loopt ook je reserveband langzaam leeg.

Waar kan ik banden oppompen?

Banden oppompen kan bij veel plekken in de buurt. Zo hebben de meeste tankstations net als Tango een bandenpomp staan. Je kunt hiermee gemakkelijk de bandenspanning checken en direct je banden oppompen na het tanken. Ook wasstraten zijn vaak voorzien van een bandenpomp. Houd altijd wat kleingeld bij de hand, want vaak kan het oppompen van je banden tussen 50 cent tot 2 euro kosten. Banden oppompen hoeft dus niet duur te zijn maar kan ook helemaal gratis! Vind via de routeplanner een station bij jou in de buurt. 

Slimme bandenpomp

Er bestaan tegenwoordig ook slimme bandenpompen. Deze staan op verschillende plekken door Nederland. De bandenpompen zijn van Stichting Band op Spanning en berekenen automatisch welke bandenspanning jouw auto nodig heeft. Ook hebben ze correctiefactoren, zo kun je er bijvoorbeeld achter komen wanneer je auto een lekke band zal hebben omdat de pomp van te voren een waarschuwing geeft.

Brandstofbesparing met auto banden oppompen

Een opgepompte band draagt dus bij aan zuinig rijgedrag. De spanning heeft namelijk invloed op je brandstofverbruik én kwaliteit van je banden. Als we allemaal eens tijdig onze banden zouden oppompen zou dit wel tot 190 miljoen euro per jaar aan brandstof kunnen schelen! Opgepompte banden zorgen tevens voor gezondere banden.

Je voorkomt hiermee slijtage en schade aan de band. Volgens Stichting Band op Spanning kan deze totale besparing wel oplopen tot 500 miljoen euro per jaar! Nu we het toch over besparen hebben; het oppompen van je banden zorgt voor minder CO2 uitstoot volgens CE Delft, wel zo’n 280 ton per jaar. Even omgekeerd, dit is bijna net zoveel als de uitstoot van ruim 12.000 huishoudens.

banden oppompen ventiel

Waar kan je gratis banden oppompen?

Bij ons betaal je niet voor lucht. Bij Tango kan je *bijna altijd gratis banden oppompen. Wij vinden het belangrijk dat automobilisten veilig en verantwoord de weg opgaan en tegelijkertijd willen we een bijdrage leveren aan een beter milieu! Ook onze partners van Q8 bieden banden oppompen aan. Je kunt bijna bij alle Q8 tankstations terecht om je banden op te pompen en je bandenspanning te checken.

*Uitgezonderd de bandenpompen op de volgende Tango stations: Almelo (Violierstraat), Amstelveen, Baarle Hertog, Capelle a/d IJssel (Hoofdweg), Gouda, Heemstede, Hoogezand (Hoofdstraat), Neede, Oss (Dr. Saal van Zwanenbergsingel), Nieuwerkerk a/d IJssel, Nijmegen (Hogelandseweg), Rosmalen, Veghel, Wassenaar en Weert.