Alles over elektrisch laden van je auto en de voordelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te rijden om verschillende redenen. Zo is elektrisch rijden beter voor het milieu, heb je minder geluidsoverlast én betaal je minder voor een volle accu dan voor een volle tank. Wanneer is een elektrische auto de oplossing voor jou en waar moet je allemaal rekening mee houden? We geven je alle informatie!

Welke soorten elektrische auto's zijn er?

Elke auto die je elektrisch kunt opladen zijn op zijn minst deels elektrisch, maar niet per se volledig elektrisch. Zo zijn er twee type auto's: plug-in hybrides en volledig elektrische auto's.

Plug-in hybride auto

Een hybride auto kan zowel worden aangedreven door een elektro-motor als een verbrandingsmotor. Het bevat een relatief klein accupakket, wat betekent dat je gemiddeld 50 kilometer volledig elektrisch kan rijden. Wanneer de accu leeg is of als er meer vermogen nodig is, schakelt de verbrandingsmotor bij.

Volledig elektrische auto

Een volledig elektrische auto wordt enkel aangedreven door een of meerdere elektromotoren. De energie wordt uit een groot accupakket gehaald, dat door middel van een (snel)laadpaal opgeladen kan worden. Een aantal populaire elektrische auto’s zijn momenteel: Tesla Model S, Volkswagen ID3 en de Nissan Leaf.

Voordelen elektrisch rijden

Allereerst wil je natuurlijk weten waarom je voor elektrisch rijden zou moeten kiezen. Elektrisch rijden heeft een aantal grote voordelen. In de eerste plaats is elektrisch rijden veel stiller dan rijden met een brandstofmotor.

Ten tweede is elektrisch rijden veel schoner voor het milieu, doordat elektrische auto's geen schadelijke uitlaatgassen produceren. Dit maakt het beter voor de aarde en je eigen gezondheid. Een laatste voordeel is voor velen doorslaggevend om te kiezen voor een elektrische auto, namelijk de kosten. Elektriciteit is momenteel goedkoper dan benzine of diesel, wat het een interessante optie maakt. Kortom, elektrisch rijden biedt vele voordelen.

Waar kun je elektrisch laden?

Er zijn verschillende manieren om elektrisch te laden, namelijk laden via een eigen stopcontact, of (snel)laden via (publieke) laadpalen. De meeste mensen kiezen ervoor om een laadpaal of snellader te gebruiken, aangezien dit sneller en veiliger is.

Mocht je een laadpaal thuis willen installeren dan moet je een eigen parkeerplek hebben. Heb je dit niet, dan kun je vaak bij de gemeente een laadpaal aanvragen voor bij jou in de buurt. Natuurlijk kun je ook gewoon bij de openbare laadpalen of snelladers terecht. Als Tango electric klant kun je bij 99% van de laadpalen terecht in de Benelux.

Hoe kun je elektrisch laden?

Het kan even wennen zijn om de eerste keer je auto elektrisch te laden. Parkeer je auto bij een laadpaal en controleer de lampjes: wanneer ze groen zijn kun je jouw auto aan de laadpaal koppelen. Plug de kabel van de auto in de laadpaal en in de auto en biedt je laadpas aan bij de laadpaal. Dit zorgt ervoor dat de de kabel vergrendeld wordt en de lampjes blauw worden. Wanneer je klaar bent met laden biedt je de laadpas opnieuw aan bij de laadpaal, waardoor de kabel ontgrendeld wordt.

Welke pas heb je nodig voor elektrisch laden?

Als je elektrisch wilt laden bij openbare laadpalen heb je een laadpas nodig. Bij Tango kun je terecht voor een laadpas voor particulieren en een laadpas voor zakelijk gebruik. Het voordeel van de Tango electric laadpas is dat je jouw auto kunt laden bij 99% van de laadpalen in de Benelux. Als particulier betaal je een handling fee van slechts €0,35 per laadsessie met een maximum van €7 per maand. Als zakelijke klant betaal je €0,35 per laadsessie en €2 per maand per kaart. Bekijk alle voordelen en zie welke kaart bij jou past.

Hoe lang duurt het om je auto op te laden?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de capaciteit van de batterij van jouw auto en het type oplader dat je gebruikt. Een typische elektrische auto heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 60 kWh. Bij een snellader laadt je binnen iets meer dan 20 minuten de auto tot 80% van de batterijcapaciteit.  Een thuislader doet er ongeveer 8 tot 12 uur over omdat die laders minder krachtig zijn. Let op: snelladers  zijn veel sneller, maar het is ook veel belastender voor de batterij en kan leiden tot vermindering van de levensduur.