Hoe ga je gezond & verantwoord op weg in de herfst?

De ‘r’ is weer in de maand en dat kunnen we merken! De dagen zijn korter en het weer wordt natter. Deze tijd van het jaar staat bekend om prachtige natuur, warme dekens en warme dranken, maar ook om paraplu’s, verkoudheid en griep. Daarom is het in deze tijd extra belangrijk om te letten op jouw gezondheid. Maar hoe let je hier nu op en met name onderweg?

Wij hebben 3 tips voor je om jouw gezondheid een opkikker te geven, speciaal voor iedereen die vaak onderweg is.

salade-mandarijn

Vitamine C

Waarom is het in de herfst extra belangrijk om voldoende vitamine C te nemen? Door de afkoeling van de temperatuur kan je weerstand afnemen. Je slijmvliezen worden dan minder goed doorbloed waardoor je in het algemeen gevoeliger kan worden voor het verkoudheidsvirus. Vitamine C versterkt het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Je kan denken aan een extra vitamine C supplement of extra letten op het eten van genoeg vitamine C rijke bronnen, zoals; bessen, kiwi’s, broccoli, boerenkool of paprika.

smoothie-fruitshot

Handig voor onderweg

Ook onderweg de nodige groenten en fruit binnen krijgen? Maak thuis een smoothie van banaan, blauwe bessen en een melk naar keuze, zoals halfvolle- of plantaardige melk. Gooi hier gerust een handje rauwe boerenkool of spinazie bij! Door de zoete banaan merk je niets van de smaak, maar krijg je wel extra groene groenten binnen. Dat is nog eens slim!

Beweging

Ook al is het misschien extra verleidelijk om na het thuiskomen direct op de bank te ploffen en te Netflixen, neem toch genoeg tijd om aan je beweging te komen. Sporten verlaagt je stress, wat bevorderend is voor je immuunsysteem. Drie keer per week tenminste 20 minuten intensief sporten kan het immuunsysteem al een oppepper geven!

Of je nu gaat wandelen, fietsen of fitnessen maakt niet zo veel uit, als het maar lichamelijk inspannend is. Veiligheid onderweg staat voorop, maar zelfs
onderweg zou je de volgende oefening kunnen doen. Dus sta je voor een rood stoplicht of in de file probeer dan eens het volgende; draai je hoofd langzaam naar boven en daarna naar beneden. Herhaal dit een paar keer. Draai je hoofd dan naar links richting je schouder en vervolgens naar rechts. Hou hierbij je ogen op de weg. Draai vervolgens cirkels van boven naar beneden met je schouders. Doe dit een paar keer, voordat je cirkels maakt van beneden naar boven. Jouw nek en schouders zullen je dankbaar zijn voor deze beweging!

Drink voldoende water

Vocht is nodig om de huid te hydrateren, om onze lichaamstemperatuur te reguleren en om afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Als er meer ziekteverwekkers in de lucht zweven en we meer vatbaar zijn om ziek te worden kan het lichaam wel wat hulp gebruiken. Drink daarom voldoende water. Vind je het moeilijk om genoeg te drinken? Draag dan een toffe hervulbare waterfles bij je! Dit helpt je eraan te herinneren om genoeg te drinken.