Koelvloeistof bijvullen: zo controleer en vul je de koelvloeistof bij

Bij autorijden komt meer kijken dan tanken, instappen en wegrijden. Om veilig te rijden moet bijvoorbeeld ook de koelvloeistof op peil zijn. Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor kan koelen. Zonder deze vloeistof kan de motor oververhit raken en in het slechtste scenario kan de koppakking eruit geblazen worden. Als dit het geval is, kom je voor een dure reparatie te staan en kan je niet meer verder rijden. 

Op het dashboard kan je aflezen hoe het gesteld is met de motortemperatuur. Als deze te hoog oploopt is de kans groot dat het koelmiddel op is. Echter kan je dit pas zien tijdens het rijden, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Het is daarom belangrijk om regelmatig zelf het koelvloeistofpeil te controleren. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet. 

Zelf de koelvloeistof controleren en bijvullen

De koelvloeistof kan je gemakkelijk zelf controleren en bijvullen indien nodig. We leggen je in 4 stappen uit hoe je dit doet. 

Stap 1

Zorg dat jouw auto zo veel mogelijk waterpas staat en zorg ervoor dat er niet is gereden met de auto. Koelvloeistof controleren bij een warme motor is erg gevaarlijk! Doe dit daarom enkel bij een koude motor. Bij een warme motor kan de koelvloeistof met kracht uit het reservoir komen, waardoor je brandwonden kunt oplopen. 

Stap 2

Open de motorkap. De hendel om de kap te ontgrendelen zit vaak onder het stuur of bij de pedalen. Open de motorkap met de windhaak en zet hem op de standaard. 

Stap 3

Bekijk het koelvloeistofreservoir. Aan de buitenkant van het transparante reservoir kun je via de streepjes precies aflezen tot waar het reservoir is gevuld. Staat de vloeistof onder de minimumlijn? Dan moet je de koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir. 

Stap 4

Het bijvullen van de koelvloeistof doe je via de draaidop op het reservoir. Gebruik hier een trechter voor, om morsen te voorkomen. Vul het reservoir tussen het minimum en maximum streepje. Let op: je kan niet het hele reservoir vullen! De vloeistof zet namelijk uit door de motorwarmte. Als je het reservoir te vol vult, kan deze ontploffen. 

Moet je vaak koelvloeistof bijvullen? We adviseren je dan een afspraak te maken bij de garage. Mogelijk zit er dan ergens een lek of een ander defect in de auto. 

Koelvloeistof bijvullen

Soorten koelvloeistof

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof, namelijk G11, G12 en G13 (G12++) en zogeheten long life koelvloeistoffen. De long life varianten gaan in principe een autoleven mee, de andere varianten moeten periodiek aangevuld worden. 

Welke koelvloeistof je nodig hebt, verschilt per auto. Dit kun je terugvinden in het instructieboekje, maar ook zien in het reservoir. De verschillende koelvloeistoffen hebben namelijk verschillende kleuren. De stelregel voor welke koelvloeistof je nodig hebt is dan ook: “Dezelfde kleur als dat er al in de auto zat gebruiken”. 

Twijfel je over welke koelvloeistof je nodig hebt? Vraag het dan altijd na bij jouw autogarage.

In geval van nood: water als koelvloeistof

In geval van nood kan je de koelvloeistof bijvullen met water. Dit zorgt ervoor dat de motor alsnog gekoeld kan worden en niet oververhit raakt. Maar let op: dit is geen permanente oplossing! We raden aan om wel zo snel mogelijk naar de garage te gaan om het water te vervangen door koelvloeistof.

Veilig op weg

Om veilig op weg te gaan met de auto is het belangrijk dat jouw auto van goed onderhoud is voorzien en dat je weet wat te doen bij meldingen en meters op het dashboard. Let daarom niet alleen op de temperatuur van de motor tijdens het rijden, maar controleer ook of er geen andere lampjes gaan branden, zoals het lampje voor de motorolie. Naast koelvloeistof is motorolie controleren en bijvullen ook essentieel om veilig te kunnen rijden.